Ημέρα φιλαναγνωσίας σήμερα. Αρχίσαμε τη μέρα μας διαβάζοντας τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουμε φέρει στην τάξη και μετά το κάθε παιδί μοιράστηκε με τους συμμαθητές του μια φράση ή μια σκηνή που το εντυπωσίασε. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το βίντεο με την ιστορία της Βίκυς
και συζητήσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις :
1. Τι θα έλεγες στη Βίκυ αν ήσουν στο κοινό την ώρα που έκανε λάθος και για λίγο φάνηκε να νιώθει αμήχανα;
2. Το να μην κάνεις ποτέ λάθος σε κάνει τελικά να είσαι τέλειος;
3. Πώς αντιμετώπισε το πρώτο λάθος της; Μήπως το γέλιο τελικά τα έκανε όλα πιο ανάλαφρα και όμορφα;
4. Για να αρέσουμε και να είμαστε αποδεκτοί από τους γύρω μας πρέπει να είμαστε ο αλάνθαστος εαυτός μας;
Άλλωστε.....
"Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο."
Σήμερα θυμηθήκαμε πώς συγκρίνουμε δεκαδικούς και φυσικούς αριθμούς. Μιλήσαμε για τα σύμβολα ανισότητας και ισότητας αλλά και πώς διατάσσουμε αριθμούς σε αύξουσα και φθίνουσα σειρά.
Επηρεασμένοι από το καταπληκτικό κόμικ που έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος98 (πατήστε ΕΔΩ για να το δείτε ) δραματοποιήσαμε στην τάξη τον διαγωνισμό στη χώρα των δεκαδικών. Οι μαθητές υποδύθηκαν τους δεκαδικούς και "προσπάθησαν να πείσουν" το κοινό τους για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη αξία. Ο μαθητής Α. ανέλαβε να παρουσιάσει τον αγώνα. Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Αν θες να εξασκηθείς περισσότερο στη σύγκριση και διάταξη δεκαδικών αριθμών, μπορείς να ακολουθήσεις τους παρακάτω συνδέσμους και να παίξεις τα σχετικά παιχνίδια. Έτοιμος να δεχτείς την πρόκληση; Θα τα καταφέρεις να γίνει εξπέρ στη σύγκριση και διάταξη δεκαδικών και φυσικών αριθμών; (θα χρειαστεί να "φρεσκάρεις" και τις γνώσεις σου στα Αγγλικά)
Αφού διαβάσαμε το ποίημα, ερμηνεύσαμε σύνθετες λέξεις και αποκωδικοποιήσαμε τη σημασία του, ακούσαμε μια υπέροχη μελοποιημένη εκδοχή του
Η μαθήτρια Μ. ανέλαβε να μας παρουσιάσει με λίγα λόγια τη ζωή του ποιητή για να τον γνωρίσουμε καλύτερα και μετά καταγράψαμε τα βασικά σημεία. Σταδιακά όλοι οι μαθητές θα αναλαμβάνουν αντίστοιχο ρόλο.
Την εξαιρετική παρουσίαση που είδαμε στην τάξη μπορείτε να τη διαβάσετε από το Ιστολόγιο βοηθός
Με αφορμή το κείμενο της Γλώσσας, "Δυο μέρες στο βουνό" τα παιδιά επεξεργάστηκαν μια ανακοίνωση και εργάστηκαν σε ομάδες για να φτιάξουν τη δική τους ανακοίνωση για μια εκδρομή. Τα παιδιά καλλιέργησαν τη δημιουργικότητα τους ενώ παράλληλα συνεργάστηκαν ώστε κάθε μέλος της ομάδας να συνεισφέρει στο αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!
Σήμερα την ώρα της Γλώσσας επεξεργαστήκαμε το βιβλίο του Ντέρεκ Μάνσον με τίτλο "Η εχθρόπιτα" με εικονογράφηση από την Τάρα Κάλαχαν Κινγκ, που αφηγείται τη δημιουργία μια φιλίας δύο αγοριών ανάποδα. Από το μίσος στην συμπάθεια και ύστερα σε πολύ μια δυνατή φιλία. Αρχικά είδαμε το βίντεο
και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην τάξη σε μια προσπάθεια να αποσυμβολίσουμε το περιέχομενο της ιστορίας.
Αν θες να κατεβάσεις και να τυπώσεις την ιστορία για να τη διαβάσεις ξανά μπορείς πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
O Tom και ο Jeri έπαιξαν με το μπούμεραγκ. Ξέρετε τι είναι αυτό; Το μπούμερανγκ (boomerang) είναι ένα εργαλείο- όπλο το οποίο χρησιμοποιουσαν οι κάτοικοι της Αυστραλίας. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για σπορ ή για διασκέδαση. Το μπούμερανγκ είναι κατασκευασμένο συνήθως από ξύλο. Κάποια μπούμερανγκ είναι επιστρεφόμενα, που σημαίνει ότι όταν τα πετάξεις με τον σωστό τρόπο, γυρνάνε πίσω. Καμιά φορά τη λέξη αυτή τη χρησιμοποιούμε μεταφορικά. Λέμε «Μου γύρισε μπούμερανγκ» και εννοούμε ότι κάποιος έκανε μια πράξη που πίστευε ότι θα επηρεάσει κάποιον άλλον, αλλά τελικά επηρέασε τον ίδιο.
Δες πως μπορείς να φτιάξεις το δικό σου boomerang στο βίντεο που ακολουθεί:
Οι εργασίες-αποστολές μας:
1. Φτιάξτε στο Πρόχειρο τετράδιο μια λίστα "εχθρών".Εχθροί μας δεν είναι μόνο κάποιοι άνθρωποι, αλλά και όλα εκείνα που δε μας αρέσει να μας συμβαίνουν ή να κάνουμε. Γράψτε τουλάχιστον 5-6 στο πρόχειρο.
2. Τι υλικά θα βάζατε αν φτιάχνατε μία εχθρόπιτα; Γράψτε τη συνταγή της εχθρόπιτας στο πρόχειρο και ζωγραφίστε τη.
3. Εχθρόπιτα: είναι μια σύνθετη λέξη. Ποιο είναι το πρώτο συνθετικό και ποιο το δεύτερο; Φτιάξτε μια λίστα με όσες περισσότερες σύνθετες λέξεις μπορείτε να σκεφτείτε και να βρείτε, που το ένα συνθετικό τους να είναι η λέξη "πίτα".
4. Ζωγραφίστε την αγαπημένη σκηνή σας από το παραμύθι που είδαμε.
Προαιρετικά: αν φτιάξετε ένα boomerang μην ξεχάσετε να το φέρετε να το δούμε στην τάξη.
Τα σώματα που περιέχουν αποθηκευμένη ενέργεια, την οποία μπορούν να απελευθερώσουν, για να χρησιμοποιηθεί σε μία άλλη μορφή ονομάζονται πηγές ενέργειας ή αποθήκες ενέργειας.
Σχεδόν όλη η ενέργεια που χρησιμοποιούμε προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από την ακτινοβολία του Ήλιου.Με διαφορετικά «πρόσωπα», με διαφορετικές μορφές, ένα μέρος της ενέργειας που ακτινοβολεί ο Ήλιος, αποθηκεύεται στη Γη σε διάφορες «αποθήκες» ενέργειας, που τις ονομάζουμε πηγές ενέργειας.
Πηγές ενέργειας αποτελούν ο Ήλιος, τα τρόφιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι ορυκτοί άνθρακες, η βιομάζα, ο άνεμος και το νερό.
Περισσότερες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πηγές ενέργειας, βίντεο, κουίζ για να εξασκηθείς και να εμπεδώσεις όσα σημειώσαμε στην τάξη, θα βρεις στην ιστοσελίδα:
Φαίνεται τόσο δύσκολο και όμως είναι απλό αν ακολουθήσουμε προσεκτικά κάποια βήματα. Ο σκοπός είναι να αποδώσουμε ένα κείμενο με όσο το δυνατόν πιο σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο, αναφέροντας τις βασικές πληροφορίες, παραλείποντας τα στοιχεία που δεν είναι και τόσο σημαντικά.
Τα παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο γράφεται μια σωστή περίληψη.
Σήμερα διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ιούλιου Βερν .
Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε εντός 3 εβδομάδων, από τους Romain Pergeaux και Alex Profit, βασισμένο στο βιβλίο του Ιουλίου Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες". Το βίντεο δημιουργήθηκε και μας ξεναγεί σε: Λονδίνο, Κάιρο, Mumbay, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη καταλήγοντας στο Λονδίνο.
Διαβάστε το μυθιστόρημα ηλεκτρονικά (αν δεν το έχετε ήδη κάνει).
Εργασίες των μαθητών του ΣΤ'2 με αφορμή την άσκηση του Τ.Ε. για ένα υποθετικό ναυάγιο. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την αστείρευτη δημιουργικότητα και τον χρόνο που αφιέρωσαν.
Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις εξαιρετικές πληροφορίες και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό από την εκπαιδευτική σελίδα Digital Zoot .
ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Την αρχαία εποχή οι άνθρωποι πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη.
Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, που έζησε στην ελληνιστική εποχή,(~275 π.Χ. - ~195 π.Χ.) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε, υπολόγισε και απέδειξε πως η Γη είναι σφαιρική. Και μάλιστα, υπολόγισε και την περιφέρειά της, με αρκετά μεγάλη ακρίβεια!
Να πώς: Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε και έζησε στην Αίγυπτο. Γύρω στο 230 π.Χ. εργαζόταν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Μία μέρα διάβασε κάτι σε έναν πάπυρο της βιβλιοθήκης που του έκανε εντύπωση: Κάποιος έγραφε πως στις 21 Ιουνίου (στο θερινό ηλιοστάσιο) στο Ασουάν (Συήνη, στα αρχαία) ο Ήλιος έριχνε εντελώς κάθετα τις ακτίνες του, και αυτό φαινόταν σε ένα πηγάδι το οποίο δεν άφηνε καμμία σκιά.
Το πηγάδι "του Ερατοσθένη", στο Ασουάν
Έλα, όμως, που στην πόλη που έμενε, την Αλεξάνδρεια, που είναι αρκετά βορειότερα και περίπου στον ίδιο μεσημβρινό (στην ίδια "ευθεία" θα λέγαμε...) θυμόταν πως ένας οβελίσκος που έβλεπε σε μια πλατεία, την ίδια μέρα και ώρα έριχνε σκιά!
Αν η Γη ήταν επίπεδη, θα έπρεπε -σκέφτηκε- οι σκιές την ίδια ώρα να είναι το ίδιο μεγάλες ή μικρές, σε όλο τον κόσμο. Άρα, αφού στο Ασουάν δεν έκανε σκιά ο Ήλιος εκείνη την ημέρα, ούτε στην Αλεξάνδρεια έπρεπε να κάνει!
Όμως στην Αλεξάνδρεια υπήρχε η σκιά του οβελίσκου! Από αυτή την σκέψη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως η Γη προφανώς είναι στρογγυλή!
Απλή –ίσως– σκέψη για εμάς σήμερα (που βλέπουμε την Γη από το διάστημα, με το Google Earth), αλλά μεγαλοφυής για την εποχή του Ερατοσθένη, που οι άνθρωποι δεν ήξεραν καν το σχήμα της Γης!
Τέλος πάντων, μετά έκανε διάφορες επιστημονικές μετρήσεις με την βοήθεια της Γεωμετρίας και υπολόγισε, με προσέγγιση, την περίμετρο της Γης! (Οι πληροφορίες από το physics4u.gr.)
Αυτή η γνώση, όμως, δεν κυκλοφόρησε πολύ και με τα χρόνια ξεχάστηκε. Έτσι οι άνθρωποι συνέχισαν να πιστεύουν στην επίπεδη Γη. Έπρεπε να έρθει η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων (15ος αι.) για να καταλάβει ο κόσμος πως η Γη είναι στρογγυλή. Και έπρεπε να έρθει ο Γαλιλαίος, τον 17ο αιώνα, για να αποδείξει πως η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα όπως και τα άλλα στον ουρανό, και κινείται γύρω από τον Ήλιο (κάτι που αποκήρυξε βέβαια μετά, για να μην τον κάψουν οι Ιεροεξεταστές...).
Σήμερα πια, χάρη στην τεχνολογία (δορυφορικές φωτογραφίες, google earth, κλπ.) ακόμα κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει πως η Γη είναι στρογγυλή. Και κινείται!
Και φαίνεται κάπως έτσι από το διάστημα:
Απολαύστε μια νυχτερινή βόλτα πάνω από την Γη, μέχρι να βγει ο Ήλιος...
Παρ' ότι φαίνεται στρογγυλή στις φωτογραφίες, στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο πεπλατυσμένη στον Ισημερινό - σαν δύο γιγάντια χέρια να την έχουν πιάσει και να την έχουν πιέσει στους πόλους...
Η διαφορά μάς φαίνεται μεγάλη (~20 χμ. μεγαλύτερη είναι η ακτίνα της Γης στον Ισημερινό σε σχέση με την ακτίνα της στους πόλους). Όμως αν σκεφτούμε τις διαστάσεις του πλανήτη μας, αυτά τα 20 χμ. είναι ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο (για τα δεδομένα μας) μέγεθός της.
Αυτός είναι και ο λόγος που παρ' όλο που το σχήμα της δεν είναι σφαιρικό, αλλά γεωειδές (έτσι το ονομάσαμε), από μακριά φαίνεται τελείως στρογγυλό, όπως στην φωτογραφία πιο κάτω.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ
Περιστροφή είναι η κίνηση που κάνει η Γη γύρω από τον εαυτό της, γύρω δηλαδή από έναν νοητό (φανταστικό) άξονα που υποτίθεται πως περνάει από τους πόλους της.
Η περιστροφή της Γης γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ή, αλλιώς, από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπως την βλέπουμε στην απεικόνιση δορυφορικής φωτογραφίας.
Εννοείται πως δεν περιστρέφεται τόσο γρήγορα! Η γρήγορη κίνηση που βλέπουμε πάνω είναι εντελώς λάθος! Στην πραγματικότητα η Γη κάνει μία πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες, δηλαδή ούτε που καταλαβαίνουμε την περιστροφή, όταν την κοιτάζουμε (την κοιτάζουν, τέλος πάντων οι αστροναύτες...) από το διάστημα!
Αυτό σημαίνει πως, αν και για εμάς τα (περίπου) 1.650 χμ. την ώρα θεωρούνται ιλιγγιώδης ταχύτητα, στην πραγματικότητα η Γη ίσα που κινείται, αφού πρέπει να περάσουν 24 ώρες, για να έρθει στην ίδια θέση που βρίσκεται μια οποιαδήποτε στιγμή.
Και επειδή, βέβαια, είναι στρογγυλή, αυτό σημαίνει πως δεν τρέχουν όλοι οι άνθρωποι με 1.650 χμ/ώρα· μόνον όσοι βρίσκονται στον ισημερινό! Στους πόλους, για παράδειγμα, τρέχουν με 830 χμ/ώρα. (Άμα σας τρώει η περιέργεια, εμείς στην Ελλάδα τρέχουμε περίπου με 1.300 χμ./ώρα...)
Την απάντηση μπορεί να μας την δώσει ένα μυρμήγκι! Αν περπατήσουμε με αργό ρυθμό μιαν απόσταση π.χ. 10 μέτρων, το μυρμήγκι θα πρέπει να τρέχει με τεράστια ταχύτητα –σύμφωνα με τα δικά του μεγέθη– για να περπατάει με την ταχύτητα που περπατάμε εμείς.
Έτσι και μ' εμάς! Τα 1650 χμ. που διανύει η Γη σε μία ώρα, για εμάς είναι τεράστια ταχύτητα. Για την Γη, με το τεράστιο μέγεθός της, είναι υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα.
Και γιατί δεν ζαλιζόμαστε με τόσο μεγάλη ταχύτητα;
Όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα αεροπλάνο που πετάει με 900 χμ/ώρα, μετακινούμαστε κι εμείς με την ίδια ταχύτητα. Τότε γιατί δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τίποτα; Σηκωνόμαστε, περπατάμε, πίνουμε νερό, κι όλα αυτά ενώ πετάμε με τέτοια ταχύτητα!
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Γη. Επειδή "τρέχει" με σταθερή ταχύτητα χωρίς να ταράζεται σε λακκούβες, χωρίς να στρίβει και χωρίς να φρενάρει, "τρέχουμε" και εμείς μαζί της με την ίδια ακριβώς ταχύτητα αφού βρισκόμαστε κολλημένοι επάνω της, γι' αυτό μας φαίνεται πως είναι ακίνητη.
Θα καταλαβαίναμε την κίνησή της, αν "φρέναρε" απότομα –έστω και ελάχιστα– για ένα μόνο δευτερόλεπτο...
(Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε;)
Μην το φαντάζεστε, καλύτερα...
Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Περιφορά λέγεται η κίνηση που κάνει η Γη γύρω από τον ήλιο.
Εννοείται πως τα παρακάτω μεγέθη γης και Ήλιου, αλλά και οι αποστάσεις μεταξύ τους, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά.
Ας το δούμε με παράδειγμα: Αν η Γη είχε μέγεθος όσο ένα μικρό όμικρον, σαν αυτό που βλέπετε μέσα στην παρένθεση (ο), τότε ο Ήλιος θα ήταν μία μπάλα ποδοσφαίρου περίπου 40 μέτρα μακριά...
Ή, αν κάνετε τον παραλληλισμό στην παραλία, την επόμενη φορά που θα πάτε: Αν η Γη ήταν ένας χοντρός κόκκος άμμου, ο ήλιος θα ήταν ένα μπαλάκι του τένις, 12 μέτρα μακριά...
Τότε, γιατί σχεδιάζουμε τον Ήλιο τόσο κοντά στην Γη;
Διότι αν τα σχεδιάζαμε σε σωστές αναλογίες, δεν θα μας έφτανε το μέγεθος της σελίδας (ή της οθόνης) για να βλέπαμε ικανοποιητικά και τα δύο ουράνια σώματα και να μπορούσαμε να εργαστούμε με αυτά.
(Στο κεφ. 5 δείχνουμε ένα σχέδιο με την πραγματική απόσταση Γης - Ήλιου.)
Δείτε την κίνηση της Γης μέσα στο διάστημα, σε βίντεο
Την κίνηση της Γης δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε, αφού είμαστε πάνω της και ταξιδεύουμε μαζί της. Αν κάποιο έναστρο βράδυ, όμως, στήσουμε μία κάμερα προς τον ουρανό και την ρυθμίσουμε να παίρνει μόνη της φωτογραφίες κάθε 2-3 λεπτά για όλη την διάρκεια της νύχτας, τότε αν φτιάξουμε ένα βίντεο με όλες αυτές τις φωτογραφίες, θα καταλάβουμε την κίνησή της αφού θα βλέπουμε τον ουρανό να περιστρέφεται! Όπως όταν είμαστε σ' ένα αυτοκίνητο που τρέχει και κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο: Ενώ κινούμαστε εμείς μέσα σε ένα ακίνητο τοπίο, νομίζουμε πως εμείς είμαστε ακίνητοι και το τοπίο "τρέχει"! Η τεχνική αυτή ονομάζεται timelapse. Το παρακάτω βίντεο, κάτω από τον ουρανό της Ναμίμπια, που έχει δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο είναι εντυπωσιακό! Δείτε το σε προβολή HD και πλήρη οθόνη.
Δοκίμασε και εσύ να φτιάξεις το δικό σου ηλιακό σύστημα σε μακέτα
Τα ψηφία αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί από το 350 π.Χ. Κατόπιν πέρασαν στους Άραβες, οι οποίοι τα δίδαξαν με τη σειρά τους στους Ευρωπαίους. Οι τελευταίοι τα ονόμασαν αραβικούς αριθμούς.
Τα σύμβολα που γνωρίζουμε δεν τελειοποιήθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ή τόπο αλλά εξελίχτηκαν με συνεχή ανάπτυξη και πιθανότατα τελειοποιήθηκαν τους τελευταίους αιώνες. Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπετε την εξέλιξη των συμβόλων από το 800 μ.Χ. έως σήμερα:
Βοήθησε τη σωστική λέμβο να φτάσει στον άνθρωπο βάζοντας όσες εκατοντάδες, δεκάδες και μονάδες ζητάει στο αντίστοιχο κουτάκι. Πάτησε στην εικόνα για να παίξεις.
Ποιος είναι ο αριθμός που σχηματίζουν τα κυβάκια; Επίλεξε τον σωστό αριθμό και πρόσεξε τον καρχαρία που παραμονεύει αν κάνεις λάθος......
Σήμερα διαβάσαμε το υπέροχο ποίημα "Ο Θαλασσοπόρος" της Pίτας Mπούμη-Παπά και ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας!!! Αν θες να γνωρίσεις καλύτερα τους θαλασσοπόρους του ποιήματος μπορείς να δεις τα παρακάτω βίντεο και να βρεις στον χάρτη τα μέρη που πέρασε. Εσύ που θα ήθελες να πας;
Μαγγελάνος: Ο γύρος της γης - Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι
Έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά!!! Καλή αρχή παιδιά μου!!! Μια υπέροχη χρόνια ξεκινάει!! Τελευταία στάση στο δημοτικό και ο στόχος είναι να μας μείνει αξέχαστη!!
Και ένα δωράκι για να «μετρήσουμε» πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε και να αρχίσουμε γλυκά το νέο μας ταξίδι!!!